fbpx

Bagoly Brigád

Külső hőmérséklet érzékelők használata kondenzációs kazánoknál


A kazánok hatékonyságát az alacsonyabb előremenő hőmérséklet is növelheti.
Ezért a kazánok rendszerint rendelkeznek egy külső hőmérséklet-érzékelővel, amely méri a külső hőmérsékletet, és ennek alapján állítja be a fűtővíz előremenő hőmérsékletét.
Ha a külső hőmérséklet magasabb, a kazán előremenő hőmérséklete alacsonyabb lehet, mivel a helyiségekben kevesebb fűtésre van szükség. Ha a külső hőmérséklet alacsonyabb, akkor pedig a kazán előremenő hőmérsékletét magasabbra állítják be, mivel több hőt kell a helyiségekbe juttatni.
Ezáltal a külső hőmérséklet érzékelők segítenek optimalizálni a kondenzációs kazánok teljesítményét, és csökkenteni a fűtési költségeket.
Külső hőmérséklet érzékelők alkalmazása kondenzációs kazánoknál hatékonyabbá teszi a fűtési rendszert. A külső hőmérséklet érzékelők mérései alapján a kondenzációs kazánok hőleadását és előremenő hőmérsékletét automatikusan szabályozzák, hogy a lehető legjobb hatásfokot és a lehető legkisebb gázfogyasztást érjék el.
A kondenzációs kazánok a fűtőanyagot hatékonyan hasznosítják fel, és nagyon magas hatásfokkal működnek. Az optimális hatásfok elérése érdekében akár 3-7% gázfogyasztás csökkenést is jelenthet a külső hőmérséklet érzékelők használata, így jelentős megtakarítást eredményezhet az energiafelhasználásban és az üzemeltetési költségekben is.


A gázkazánok külső hőmérséklet érzékelői a következők lehetnek


Hőmérők

A gázkazánoknál alkalmazott hőmérők lehetnek higanyos vagy digitális kijelzős hőmérők, amelyek az aktuális hőmérsékletet mutatják a kazán külső felületén.


Termisztorok

A termisztorokat széles körben alkalmazzák a gázkazánokban is, mivel nagyon érzékenyek és pontosak lehetnek. Ezek az érzékelők az ellenállás változását mérve érzékelik a hőmérsékletet.
RTD (Resistance Temperature Detector): Az RTD-k a gázkazánokban is használatosak lehetnek, különösen azokban az esetekben, amikor nagyon pontos hőmérséklet érzékelésre van szükség.


Infravörös hőmérők

Az infravörös hőmérők a kazán külső felületéről érzékelik a sugárzott hőt és számítják ki a hőmérsékletet. Ezek az érzékelők azonban általában nem annyira pontosak, mint az előző érzékelő típusok.


Termopárok

A termopárok két különböző fém érintkezésénél keletkező termoelektromos feszültséget mérve érzékelik a hőmérsékletet. Ezek az érzékelők általában nagyon pontosak, de magasabb áron érhetők el.
Ezek az érzékelő típusok a gázkazán külső hőmérsékletének meghatározására szolgálnak, és segíthetnek a kazán hatékonyabb és biztonságosabb működtetésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gázkazánokhoz használt érzékelő típusok és azok pontos elhelyezése a kazán típusától és a gyártó ajánlásától függően változhatnak.


Elhelyezés


Az érzékelő általában a külső falfelületen van elhelyezve, és az épület külső környezetének hőmérsékletét méri. Az érzékelőt a külső falra rögzítik, és egy vezetéket használnak a kazánhoz való csatlakoztatáshoz. Az érzékelőt úgy kell elhelyezni, hogy ne érje közvetlen napsugárzás vagy szélsőséges időjárási körülmények, amelyek befolyásolhatják a mérés pontosságát.
Az érzékelő csatlakoztatásának módja és helye függ a kazán típusától és az adott ország szabályozásaitól. Általában az érzékelő csatlakoztatása egy speciális csatlakozóval történik, amelyet a kazán gyártója biztosít. A csatlakozókat az érzékelővel és a kazánnal együtt telepítik, és egy szakembernek kell végeznie a csatlakoztatást és az ellenőrzést.
Az érzékelő helyes elhelyezése és csatlakoztatása fontos a kazán hatékony és biztonságos működéséhez, ezért mindig kérjen tanácsot egy szakemberrel, ha bármilyen kérdése merül fel az érzékelő helyes telepítésével vagy csatlakoztatásával kapcsolatban.