fbpx

Bagoly Brigád

Kondenzációs kémény típusok és fajták

A kondenzációs kazán kéménye a kazánban elégetett gázok kiáramlását és eltávolítását szolgálja a kazán helyiségéből. Különbözik a hagyományos kazánok kéményétől, mivel a kondenzációs kazánokban a fűtési folyamat során a gázok hője újra hasznosításra kerül.

Hogyan működik a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazánokban a fűtőanyag (általában földgáz vagy olaj) elégetése során keletkező gázok hője először átadódik a kazán fűtőfelületének, majd az égéstermék hőjének nagy részét egy kondenzációs hőcserélőben hasznosítják. Ezt követően a füstgázok hőmérséklete jelentősen lecsökken, és a nedvességtartalom miatt kondenzálódik. A kondenzátumot el kell távolítani a kazánból, és a kéményen keresztül vezetik ki a károsanyagokat a szabadba.

Kéménye általában műanyag, mivel a nedves égéstermékek miatt a hagyományos kémények könnyen károsodhatnak és tönkremehetnek. A műanyag kéményeknek biztosítaniuk kell a megfelelő áramlást és a megfelelő szellőzést ahhoz, hogy a kondenzátumot a kazánból hatékonyan eltávolítsák. Fontos megjegyezni, hogy helyes telepítése és karbantartása elengedhetetlen a hatékony és biztonságos működéshez. A kondenzációs kazánok kéményeinek két fő típusa van: a szétválasztott kémény és a koncentrikus kémény.

Szétválasztott kémény

Legtöbbször hagyományos kémény a régebbi kazánokhoz és fűtési rendszerekhez készült, és általában tégla- vagy szigetelt szerelt acél-alumínium. A kondenzációs kazánokhoz való alkalmazásuk azonban átalakítást igényel, mivel a nedves égéstermékek könnyen károsíthatják a kémény belső felületét és a szerkezetét a keletkező kondenzvíz miatt, ezért bélelésük szükséges.

Koncentrikus kémény

A koncentrikus kémény olyan kémény, amely két csövből áll, amelyek egy közös csőbe vannak helyezve. Az egyik cső az égéstermékeket vezeti ki a szabadba, míg a másik cső a külső levegőt szállítja be a kazán égési folyamatához. Ez a típusú kémény nagyon hatékony a kondenzációs kazánoknál, és lehetővé teszi a friss levegő beáramlását a kazánba. Amennyiben egy meglévő nyílt égésterű gravitációs gázkészüléket cseréltünk kondenzációs kazánra, és a régi kazánuk kéménye megfelelő átmérővel volt bélelve, az új kondenzacios kazánhoz felhasználható a kémény koncentrikusan, egy belső cső bélelésével. A kondenzációs kémény típusának kiválasztása az épület adottságaitól függ. Átlagosan elmondható ha felhasználó részben meglévő kémény a telepítési költségek jelentősen olcsóbbak. A kondenzációs kazánokhoz használt kéményeknek általában műanyagból (PPS) vagy rozsdamentes acélból készülnek.

Rozsdamentes acél kémény

A rozsdamentes acél kémények ellenállnak a  nedvességnek, és könnyen tisztíthatók. A rozsdamentes acél kémények kiváló választás a kondenzációs kazánokhoz, mivel ellenállnak a korróziónak és az égéstermékek savas hatásának. A rozsdamentes acél kémények, illetve bélelések általában hosszú élettartammal rendelkeznek és könnyen szerelhetők.

Műanyag kémény

A műanyag (PPS) kémények általában olcsóbbak, mint a rozsdamentes acél kémények, és könnyebben szerelhetők. Azonban, a műanyag kéményeknek olyan magas hőmérsékleti határai vannak, amelyeket nem szabad átlépniük.

Az acél és műanyag kémények közötti választás sok mindentől függ, eltekintve néhány kivételes esettöl ahol kifejezetten  csak acél csővel kivitelezhető a kiépítés, általánosságban azonban elmondható h az acél kéményrendszerek alkalmazása jelentős többlet költséggel jár,  mint műanyag Pps változat.

A szakemberink javasolni fogják a megfelelő kéménytípust a telepített kazán és a fűtési rendszer, és a helyi adottságok függvényében. A kondenzációs kazánok kéményei esetében nagyon fontos a helyes tervezés, telepítés és karbantartás annak érdekében, hogy a kazán biztonságos és hatékonyan működjön.

Helyszínen épített kondenzációs kéményre akkor van szükségünk, ha nem áll rendelkezésre meglévő kémény ami hasznosítható kondenzációs kéményé alakításra. Ebben az esetben épületen kívűl külső szigetet szerelt kondenzációs kémény építhető. Beltérben költséghatékony koncentrikus kémények kialakítása.

Kondenzációs gyűjtőkémény

Olyan kémény, amely több kondenzációs kazán füstgázait vezeti össze, majd egy közös gyűjtőbe vezeti őket, és onnan tovább a kéménybe. A gyűjtőkémény használata általában akkor javasolt, ha több kondenzációs kazán van egy helyen, mivel így csak egyetlen kéményre van szükség, ami hatékonyabb és gazdaságosabb lehet, mint a külön-külön kémények kialakítása.

Számos gyártó kínál PPS kéményeket a piacon. Néhány példa a népszerű PPS kémény gyártókra:

Jeremias – Ez a német gyártó az egyik vezető PPS kémény gyártó az iparban. Termékeik nagy pontossággal és minőségben készülnek, és nagyon tartósak és megbízhatóak.

Schiedel – Ez a cseh gyártó különféle kéményrendszereket kínál, beleértve a PPS kéményeket is. A Schiedel kémények nagyon erősek és biztonságosak, és széles választékban érhetők el.

Furanflex – Ez a holland gyártó különleges PPS kéményeket kínál, amelyek rugalmasak és könnyen telepíthetők. A Furanflex kémények általában nagyon hosszú élettartamúak, és ellenállnak a korróziónak és a hőmérséklet-ingadozásoknak.

Furanflex Schweiz – Ez a svájci gyártó speciális PPS kéményeket kínál, amelyek magas hőmérsékleteknek és nagyobb nyomásnak is ellenállnak. A Furanflex Schweiz kémények nagyon könnyen telepíthetők, és rendkívül tartósak.

Isoterm – Ez a lengyel gyártó magas minőségű PPS kéményeket kínál, amelyek különleges réteggel rendelkeznek, amely meggátolja a savak és más korróziós anyagok áthatolását. Az Isoterm kémények rendkívül megbízhatóak és hosszú élettartamúak.

Poujoulat – Ez a francia gyártó különféle kéményrendszereket kínál, beleértve a kondenzációs kéményeket is. A Poujoulat kémények magas minőségűek és hosszú élettartamúak, és széles választékban érhetők el.

ÖkoFEN: Az ÖkoFEN egy osztrák cég, amely magas hatékonyságú és megbízható kondenzációs kazánokat és kéményeket gyárt.

Burgerhout: A Burgerhout egy holland cég, amely nagyon magas minőségű és megbízható kéményrendszereket gyárt, köztük kondenzációs kéményeket is.

Lymho: A Lymho egy német cég, amely különféle kéményrendszereket gyárt, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

Selkirk: A Selkirk egy skót cég, amely széles választékban kínál kéményrendszereket, köztük kondenzációs kéményeket is.

Duravent: A Duravent egy amerikai cég, amely magas minőségű kéményrendszereket kínál, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

ICC Chimney: Az ICC Chimney egy brit cég, amely széles választékban kínál kéményrendszereket, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

Twinwall: A Twinwall egy olasz cég, amely magas minőségű és megbízható kéményrendszereket gyárt, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

AB Heatec: Az AB Heatec egy svéd cég, amely különféle kéményrendszereket kínál, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

Rite Vent: A Rite Vent egy brit cég, amely nagyon megbízható kéményrendszereket kínál, köztük kondenzációs kéményeket is.

Solinox: A Solinox egy holland cég, amely kéményrendszerek széles választékát kínálja, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

Selkirk SRL: Az olasz Selkirk SRL egy olyan cég, amely kéményrendszerek széles választékát kínálja, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

CMI: A CMI egy német cég, amely magas minőségű kéményrendszereket gyárt, köztük kondenzációs kéményeket is.

Metaloterm: A Metaloterm egy holland cég, amely kéményrendszerek széles választékát kínálja, beleértve a kondenzációs kéményeket is.

Pemsa: A spanyol Pemsa egy olyan cég, amely különféle kéményrendszereket kínál, beleértve a kondenzációs kéményeket is