Bagoly Brigád

Hogyan válasszunk új kazánt egyszerűen és ésszerűen

Felméréseinken mindig érdekes kérdés az új kazán kiválasztása. Megpróbáljuk összefoglalni pár gyors és érthető pontban, hogy mi alapján lehet kiválasztani az új kazánt, hogy melyik a számunkra legideálisabb választás.

Ha elromlott a régi kazán vagy új fűtésrendszer épül, akkor a létező 3 technológiájú kazánból (gravitációs kéményes / turbós / kondenzációs) gyakorlatilag már csak kondenzációs gázkazán szerelhető fel hivatalosan. Ez a 2015.09.26-án bevezetett ErP rendeletnek köszönhető. A félreértések elkerülése végett, nem a nyílt égéstér veszélye miatt nem szerelhető fel már gravitációs kazán, hanem a rendelet kimondja, hogy csak olyan készülék szerelhető fel, melynek szeronális hatásfoka 86% felett van égéshőre számítva. Ezt az értéket csak a kondenzációs kazánok tudják teljesíteni.

Fali vagy álló kazán

A falikazán elterjedtebb, átlagos családi házban vagy lakásban ideálisabban elhelyezhető, teljesítménye elegendő lakossági igényeknek, jobban szerelhető, alacsonyabb áron vannak, mint az állókazánok.
Az állókazán inkább pincébe, kazánházba használatos. Ezek nagyobb teljesítményűek is lehetnek, mivel nem kell a falszerkezetnek elbírnia, viszont okozott már problémát, hogy a nagy állókazán nem fért be a kazánház ajtaján, így ki kellett bontani, hogy bevihessük.
Összességében a falikazán, ami lakossági használatra javasoltabb verzió.

Kombi vagy tárolós kazán

A kombi kazán elterjedtebb, mint a tárolós (fűtő kazán). A kombikazán a rajta átfolyó vizet közvetlen akkor melegíti fel, amikor valamelyik csapon vagy zuhanyzón megnyitjuk a melegvizet. A fűtő kazán pedig vagy egy külső, úgynevezett indirekt HMV (használati melegvíz) tárolóba, vagy a kazán belső víztartályába készíti elő előre a meleg vizet, amiből a csap vagy zuhany ellátása történik.
Azt valljuk, aki érzékeny a víz hőmérsékletének ingadozására, az ha teheti, akkor mindenképp fűtő kazánt válasszon. Ha van hely, pince vagy kazánház esetén, akkor inkább a külső tárolóst javasoljuk, ennek könnyebb a szerelhetősége, ha lakótérben helyezzük el, akkor pedig belső tárolós kazánt.
A kombi kazán az átfolyós technológiából fakadóan a melegvíz megnyitásakor a víz hőmérséklete egy kissé ingadozik, de ez kb 15-20 másodperc után beáll. Viszont, ha megnyitnak pl. zuhanyzás közben egy másik csapot, akkor a kazánnak ismét be kell kalibrálnia a megnövekedett térfogatáramnak megfelelő lángmagasságot, hogy tudja tartani a kívánt vízhőmérsékletet, ezért ebben az esetben is ingadozik kicsit a hőmérséklet. Viszont, akit ez nem zavar az egy kisebb, olcsóbb kazánt választhat. Amennyiben csak kombi kazán fér el, ennek mérete kisebb a belső tárolós kazánnál is, akkor nincs kérdés.

Kazán teljesítmény

Régen a házak szigetelés nélkül épültek, rosszul záródó nyílászárókkal voltak ellátva. Ezeket manapság szigetelik, illetve a nyílászárókat több rétegű szigeteléssel ellátott fokozott zárásúra cserélik. Ez önmagában már komoly veszélyt jelenthet, ha nyílt égésterű kazánunk van és nincs tervezett és méretezett légbeeresztő. Viszont segít abban, hogy az új kondenzációs kazán akár kisebb teljesítményű lehessen és alacsonyabb hőmérsékletű fűtővízet keringethessen a radiátorokban (ha ez a hőleadó). Sokan mondják, hogy a kondenzációs kazán nem jó a régi radiátoros fűtésrendszerhez, felületfűtésre való csak. A 20-30-40 évvel ezelőtt erősen túl méretezték a kazánok teljesítményét, 65-70, de esetekben még 80 fokos előremenő fűtővíz hőmérsékletekkel számolva. Viszont, ha idő közben szigetelték a házat és esetleg nyílászárókat is cseréltek, akkor biztosan állíthatjuk, hogy egy alacsonyabb előremenő hőmérsékletre beállított kondenzációs kazán megfelelően el fogja látni a feladatát, ki tudja fűteni a házat 45-55 fokos fűtővízzel, amivel már tud hasznosítani hőenergiát a kondenzációból  visszanyert hőenergiával is és ez a gázszámlán is látszani fog. Nagy átlagban azt mondhatjuk, hogy egy 60-80 nm-es épületre elegendő 18-20 kW-os készülék, 120-150 nm-re 24 kW-os, 150-200 nm felett már ajánljuk a 28-30 kW-ot, 250-300 nm felett 35 kW. Ezek hozzávetőleges adatok, kazán vásárlás előtt mindenképp egyeztessen szakemberrel és csináljanak hőszükséglet számítást, mert azért ez sok dologtól függ, pl. belmagasság, szigetelés vastagsága, minősége, szomszédos helyiségek fűtöttsége, alatta-felette lévő helyiség milyensége, nyílászárók minősége, mérete, elhelyezést, stb. Ez adja ki biztosan a megfelelő eredményt. Illetve a túlméretezés itt is játszik, hiszen ha nem megy teljes gázon a kazán, hanem alacsonyabb moduláción tud működni, az az élettartamnak mindig jót tesz. Gondoljunk csak az autókra, mikor fogyaszt többet, ha kettesbe üveghangon pirostól pirosig padlógázzal megyünk vele, vagy ha 3-4-esbe alacsonyabb fordulaton használjuk?

Tudás

Az alap kazánoknak egyszerű vezérlésük van, egy sima gázkazános fűtés rendszerbe tökéletesen megfelelők. Lehetőség van az ezeknél is bonyolultabb vezérlés vagy külső időjárás érzékelő csatlakoztatására. A drágább kazánok képesek több hőforrásos rendszer vezérlésére, pl. hőszivattyús vagy napkollektoros solar rendszer kezelésére, de ezek vezérlése is megoldható külső vezérléssel.

Kazán márka

Ez mindig érdekes kérdés és nem feltétlenül maradhatunk objektív. Az alig ismert, no name, nagyon olcsó termékeket nem javasoljuk, ezeket nem ismerjük, szervízhátterei gyengék, szerelőt is alig talál hozzá az ember, ha kell. Mindenképp a nagyobb gyártók termékei közül válasszunk, ekkor nagyon nem lőhetünk mellé.
A nem ajánlott márkákat most nem írjuk le, de helyette itt vannak, amiket nyugodtan ajánlunk:
Bosch, Immergas, Remeha, Ariston, Viessmann, Vaillant, Wolf, Saunier Duval, Hajdu, Biasi

Kazáncserére kivitelező megválasztása

Fontos, hogy készülékcsere esetén a kivitelező ne csak fényképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkezzen, hanem a készülékcsere lejelentéséhez szükséges gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal és erre irányuló szerelői regisztrációval a helyi gázszolgáltató felé. Ennek hiányában a munkát nem fogja tudni hivatalosan átadni a gázműveknek. Ami még fontos, ha eddig nem kondenzációs kazánunk volt, akkor szükség lesz új égéstermék-elvezető rendszerre, azaz kéményre, mert más típusú cső kell ezekhez a kazánokhoz, mint a gravitációs vagy turbós kazánhoz. Jó, ha a kazán és a kémény kivitelezés egy kézben van, akkor nem szükséges annyi szakmát összeszervezni és biztosan lezavarható 1 nap alatt a teljes művelet. Szükség van még EPH kötések kialakítására és EPH jegyzőkönyvre, így nem árt, ha ezt is el tudják intézni és ha esetleg a gázhálózat változik, akkor az ehhez szükséges gáztervet és gáz MEO-t is meg tudja csinálni az adott kivitelező. A teljes ügyintézés sem egyszerű feladat a szakmában nem jártas embereknek, így javasoljuk, hogy ezt is tartsák szem előtt a kivitelező kiválasztásakor. A kéményhez Hő- és áramlástechnikai méretezést és Kéményseprő-ipari nyilatkozat kell, szükség van EPH jegyzőkönyvre és Egyszerűsített gázkészülékcsere (EKCS) jegyzőkönyvre. Ha gaztervre is szükség van, akkor ahhoz szintén adott szolgáltatónál a hálózaton végezhető munkavégzésre kell kivitelezői regisztráció, meghatalmazás a szolgáltatás ideiglenes szüneteltetésére, valamint visszaállítására (ezt a megrendelő is kérvényezheti), valamint tervezői vagy szolgáltatói MEO esetén annak szervezését is illik a kivitelezőnek végezni.
Ami az anyagiakat illeti, egy készülékcsere nettó munkadíja a 200-300 ezer forintot is elérheti, erre jön rá a kémény, ami 100-200 ezer ft között van munkadíjban, az eph és az ügyintézés, valamint az anyagköltség. Az elmúlt évek támogatásai és pörgő építkezések miatt az árak igen megemelkedtek ezen a területen, ennek ellenére mi úgy gondoljuk, hogy azért is célszerű, ha egy kézben van a teljes kivitelezés, mert akkor kedvezményt kap a megrendelő az egyes ágak munkadíjából. Legalábbis nálunk így működik a dolog és azt is szem előtt tartjuk, hogy legyen minél több munkánk és minél több elégedett megrendelőnk, ezért mi a profi kivitelezés mellett megfizethető, a piachoz képest alacsonyan tartjuk a munka díjainkat. Érdemes összehasonlítani 2-3 kivitelezőt megrendelés előtt és ár-érték-megbízhatóság szempontból meghozni ezt a döntést.

Végezetül

Egy a lényeg, ha szükséges kondenzációsra váltani, vagy másikat venni, mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér. Figyelembe lehet venni a belső alkatrészeket, hőcserélő anyaga (saválló koracél, alu-szilícium, alu-réz, alu-réz-acél), szivattyú típusa, stb., de előfordulhat, hogy bizonyos jó modellből már majdnem 2 db-ot vehetünk, míg egy másik gyártó hasonló tudású modelljéből 1 db-ot ugyanazon az áron. És aki feketét szeretne, olyan is van ☺

Szeretne pontos árakkal számolni kazáncsere előtt? 

Használja kalkulátorunkat weboldalunkon és kérje személyre szabott árajánlatunkat: https://www.olcsokazancsere.hu/kalkulator/

Teljeskörű ügyintézés és ingyenes felmérés és tanácsadás Budapest és környékén.

Így is ismerheti: kazáncsere, új kazán, régi kazán, kazáncsere Budapest, kazáncsere kéményépítéssel, kondenzációs kazáncsere, kéménybélelés, Bosch kazán, Immergas kazán, Remeha kazán, Ariston kazán, Viessmann kazán, Vaillant kazán, Wolf kazán, Saunier Duval kazán, Hajdu kazán, Biasi kazán.